Revolutionerende robotsamarbejde

Revolutionerende robotsamarbejde

05. februar 2018   /   Skrevet af: Lars Bojer Kanstrup

Et samarbejde mellem førende eksperter inden for robotteknologi, softwareudvikling og User Experience vil gøre programmering af robotter tilgængeligt for en bred målgruppe. Projektet støttes med 12,9 mio. af Innovationsfonden.

Den nuværende robot-prototype – som med et glimt i øjet kaldes ”Kugle” - er bygget som en selvkørende enhed på en kugle. Kroppen er halvanden meter høj, og hovedet udgøres af en tablet som f.eks. en iPad. Arbejdet med at udarbejde den endelige prototype af robotten er netop igangsat – ligesom den software og den applikation, som får prototypen til udføre det ønskede arbejde.

Prototypen vil kunne vise, hvordan robotten fungerer i virkeligheden – altså give et eksempel på dens formåen. Samtidig vil vi udvikle softwaren efter standarder, der gør det muligt at styre robotten blot ved udvikling af en ny applikation, siger Lars Bojer Kanstrup, kommerciel direktør og partner i Combine.

Combine fungerer som tovholder på det omfattende robotprojekt, som udføres i samarbejde mellem Combine, Aalborg Universitets sektion for Automation & Control, Teknologisk Institut, MapsPeople og Det Gode Firma. Alle er førende eksperter inden for hvert deres fagområde og aktive i den nordjyske IKT-klynge BrainsBusiness. Projektet har et budget på 19 millioner, hvoraf de 12,9 million kommer fra Innovationsfonden.

Det særlige ved robotten er, at den kan programmeres efter behov – integration af særskilte applikationer afgør, hvad robotten kan hjælpe med. Én applikation kan gøre den til vejviser i en lufthavn, mens en anden applikation vil kunne få robotten til at hjælpe med at finde de rette varer på hylden i supermarkedet.

Combine, der er førende inden for Integration og User Experience, har bred erfaring med netop at undersøge de kontekster, teknologien skal fungere i.

Vores evne til at forstå brugere og brugssituationer suppleres af de teknologiske kompetencer og den erfaring inden for app-udvikling, vi besidder. I projektet her skal vi bygge en app, som skaber samspil mellem brugerne, robothardwaren og en fysisk lokation. Projektets succes består bl.a. i robottens evne til at imødekomme konkrete brugerbehov, forklarer Lars Bojer Kanstrup.

Et af målene med det treårige projekt er at gøre robotter lige så tilgængelige som applikationer er i dag. Ved at koble applikationsuniversets utallige softwaremuligheder til robothardware, opstår der helt nye muligheder for at brede teknologien ud.

Ingen ved endnu, hvor stort det her rent faktisk kan og vil blive – nu stiller vi teknologien til rådighed, så vil fremtiden vise, hvor vi først kommer til at opleve robotten, siger Lars Bojer Kanstrup.​

Fakta:

  • Projektets officielle titel er ”Robot Digital Signage”.
  • Projektet, der har en varighed af 3 år, udføres i samarbejde mellem Combine, Aalborg Universitets sektion for Automation & Control, Teknologisk Institut, MapsPeople og Det Gode Firma.
  • Det samlede projektbudget er 19 millioner. Heraf bidrager Innovationsfonden med 12,9 millioner.
Lars Bojer Kanstrup

For mere information:

Lars Bojer Kanstrup
Adm. direktør & partner

Nyheder